O klubu

Kategorija: O klubu
Datum objavljivanja
Autor Košarkaški klub "Sutjeska" Pogodaka: 4305

Predsjednik klubaSpomenko Stojanović

Podpredsjednik klubaDana Muminović

Kordinator za mladje selekcije: Miodrag Obrenović 

Ostali članovi uprave:Radmil Marić
                                         Veljko Joknić
                                         Žarko Joknić
                                         Vaso Blagojević
                                         Zlatko Rašević 
                                         Branimir Radović
Trener: Milenko Ivanović

Fizioterapeut: Zoran Smrekić


Podataka o istoriji K.K. ˝Sutjeska˝ nema puno. Svi se sjećate događaja koji su se dešavali devedesetih godina prošlog vijeka. U tim nesretnim vremenima je i veliki dio dokumentacije o košarci na ovim prostorima ili nestao ili izgorio. Bilo, neponovilo se!

Stoga, postoje različiti podaci o nastanku kluba, ali smo mi dali sebi slobodu da 1970. godinu, godinu kada se košarkaška lopta počela ˝kotrljati˝ našim gradom, uzmemo i zabilježimo kao godinu zvaničnog osnivanja K.K. ˝Sutjeska˝.

Za kratko vrijeme postojanja klub je prošao trnovit put, koji je tražio mnogo odricanja i entuzijazma, i iz najnižeg ranga prerastao čak i Republičku ligu i napravio najveći uspjeh u istoriji (ulazak u Drugu saveznu ligu tadašnje zajedničke države). Taj teret su na leđima iznijeli, tada veoma mladi, igrači: Marković, Blagojević, Lugonjić, Živanović, Begenišić i braća Perišići od kojih je jedan dao život za Republiku Srpsku braneći ono što mi sad imamo. Trener te ekipe bio je gospodin Mirzo Fazić.

Tih godina, a vrijeme će pokazati, i dosta kasnije, nedostatak dvorane bio je glavni problem za razvoj košarke pa je tadašnja generacija ˝domaće˝ utakmice igrala u Sarajevu.
U vihoru rata košarka je i dalje živjela u Foči, čak smo učestvovali i na Finalnom turniru za prvaka Republike Srpske. 

Ako zanemarimo kratku pauzu krajem devedesetih, K.K. ˝Sutjeska˝ je vec petnaestak godina stabilan član prvoligaškog društva. I u tom periodu dvorana je bila glavni problem pa su se ˝domaće˝ utakmice igrale što u Rogatici što u Višegradu. Ljubitelji košarke su tih godina, o svom trošku, putovali u te gradove da bi bodrili naše momke i na tome im VELIKO HVALA!

Napokon je sagrađena i dvorana! Nakon samo jedne sezone koju je Sutjeska igrala kao pravi ˝domaćin˝, pred svojom vjernom publikom u Foči, ostvaren je najveći uspjeh u novijoj istoriji kluba - PLASMAN U PREMIJER LIGU. Zbog nedostatka sredstava i lošeg odnosa tadašnjih Opštinskih struktura iste sezone su i napustili taj rang. 

Taj najveći uspjeh je ostvaren pod trenerskom palicom Ljubiše Kovačevića, njegovog pomoćnika Mladena Starovića, sastavnog dijela tima Zorana Smrekića i domaćih igrača: Joknića, Radovića, Bodiroge, Milanovića, Šolaje, Stevanovića... neće se ljutiti ako smo nekog zaboravili! Bila su tu i dva igrača iz Srbije, Sekicki i Mrković. Neki od njih su i sad nosioci igre, dok su stariji ostali vezani za klub na nekoj od funkcija u organima kluba.

S druge strane, pored seniorskog tima, u klubu funkcionišu i talentovane mlađe kategorije. Oko pedeset dječaka trenira u omladinskom pogonu, a mi vjerujemo da će i oni jednog dana dostojno braniti plavo-bijele boje. Treba pomenuti i uspjeh juniora u sezoni 2013/2014, koji su bili drugi u prvenstvu Republike Srpske. U nastavku takmičenja u borbi za prvaka BiH, poraženi su od Sparsa, ekipe koja je već duži niz godina neprikosnovena na teritoriji BiH u mlađim kategorijama. Njih je sa klupe predvodio Milenko Ivanović.

U sezoni 2013/2014 Sutjeska je igrala finale prvenstva Republike Srpske gdje je u majstorici izgubia od ekipe HEO iz Bileće. U ovoj sezoni, data je šansa mladim igračima iz sopstvenog pogona, sa pojačanjem na poziciji centra. Cilj je da se ti igrači afirmišu, kao i da sa njima Sutjeska bude stabilan prvoligaš.

Sljedeća utakmica
Prethodna utakmica
31-05-2017 20:00
 
Radnik 69 : 71 Sutjeska
Team
Wins Lost
1 Radnik 21 5
2 Sutjeska 20 7
3 Prijedor 17 10
4 Sokolac 17 9
5 Rogatica 15 11
6 Student 14 12
7 Slavija 12 14
8 Varda 12 14
9 Borac 12 14
10 Heo 13 13
11 Rudar 11 15
12 Kozara 9 17
13 Bratunac 8 18
14 Teslić 2 24
Pratite nas na fejsbuku
Najčitanije vijesti