Košarkaški savez Republike Srpske – 25 godina

KSRS danas je, konferencijom za štampu i najavom događaja koji će se odvijati u sklopu obilježavanja 25 godina postojanja i rada KSRS, simbolično obilježio dan kada je održana osnivačka Skupština KSRS.

Konferenciji za štampu prisustvovali su aktuelni predsjednik KSRS Boris Spasojević, generalni sekretar KSRS Dragan Ćazić i član IO KSRS Goran Cvikić.
Predsjednik KSRS Boris Spaosjević istakao je da je već formiran Organizacioni odbor za obilježavanje ovog istorijskog događaja, a za predsjednika je imenovan predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pripreme su u toku i na Svečanoj akademiji očekujemo brojne goste iz Košarkaškog saveza Srbije i okruženja. Biće ovo prilika da se prisjetimo početka rada Saveza, a mora se priznati da tada nije bilo lako, jer smo počeli u ratnom periodu istakao je predsjednik KSRS Boris Spasojević.

Centralni događaj obilježavanja života i rada KSRS biće svečana akademija koja će se održati 5. decembra 2017. Na Svečanoj akademiji između ostaloga biće promovisana monografija 25 godina Košarkaškog saveza Republike Srpske čiji je autor Željko Tica, sportski novinar i publicista iz Banjaluke.

G-din Spasojević najavio je i novi košarkaški spektakl koji će se naredne godine odigrati u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubitelji košarke iz Republike Srpske biće u prilici da gledaju reprizu finala Evropskog prvenstva odnosno utakmicu između Srbije i Slovenije.

– Želja je bila da se ovaj meč odigra znatno ranije. Međutim, nacionalne selekcije su zauzete zbog obaveza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Upravo zbog toga smo bili prinuđeni da duel Srbije i Slovenije organizujemo u nekom drugom terminu, i to, početkom juna 2018. godine – dodao je Spasojević.

U okviru KSRS trenutno djeluje 88 klubova sa gotovo 3 500 takmičara. KSRS vodi i veliku brigu o mlađim selekcija.

Ponosni na činjenicu da smo mnogo toga uradili za protekle dvije i po decenije. Poseban akcenat stavio bih u radu sa našim mlađim selekcijama koje u posljednje vrijeme bilježe dobre rezultate izvan naših granica. Sigurno je da ćemo i u narednom periodu svima njima pružati još veću pažnju, jer je budućnost u mladima – saopštio je Dragan Ćazić, generalni sekretar KS RS.

Članovi Inicijativnog odbora za formiranje KSRS bili su Slobodan Simović, Brane Čovičković, Ðorde Galanos, Ðorde Mikeš i Brane Kosić. Funkciju prvog predsjednika uspješno je obavljao Dragan Despotović, dok je generalni sekretar bio Dragoljub Obradović.

Prva skupština Košarkaškog saveza Republike Srpske održana je sedmog novembra u Banjaluci. Od 24 člana skupštini je prisustvovalo 14 članova. Ostali nisu mogli doći zbog ratnih dešavanja.

Izvor: KSRS